Wingardium Leviosa

Informationer

Effekt: Får objekter til at svæve
Type: Besværgelse
Udtales: wing-GAR-dee-um leh-vee-OH-sa
Håndbevægelse: I en bue mod højre, og til sidst et slag i luften
Lys: Intet
Opfinder: Jarleth Hobart

Denne besværgelse får objekter til at flyve. Den bliver lært til 1. årseleverne på Hogwarts.

Om besværgelsens navn:
‘Wing’ = fra ordet ‘wing’ på engelsk, altså at flyve.
‘Arduus’ = høj
Og det latinske ord ‘Levo’ = løfte op

Så altså ordet betyder kort og godt: At flyve højt / løfte højt

Om besværgelsen
Wingardium Leviosa er en forbedring af forskellige svæve-besværgelser. Med denne besværgelse kan du få objekter til at svæve og flytte dem i luften. Besværgelsen kan endda løfte objekter, der vejer mere end man normalt ville kunne løfte.

Besværgelsen virker ikke på mennesker. Selvom mennesker kan løftes ved hjælp af besværgelsen, er det ikke mennesket selv, som besværgelsen løfter. Det er derimod deres tøj. Besværgelsen kan også kun få mennesker til at svæve omkring en meter over jorden. Man kan derfor ikke bruge den til at flyve.

Næsten alt kan løftes ved hjælp af Wingardium Leviosa. Effekten afhænger dog af en magikers evner og objektets vægt.

Effekten af besværgelsen kan fjernes ved hjælp af Finite besværgelsen.

Historie
Wingardium Leviosa besværgelsen blev først opfundet i det 16. århundrede af troldmanden Jarleth Hobart.

D. 16. juli inviterede Hobart en stor gruppe magikere, heriblandt Øverste Heksemester af Højmagiratet. De skulle være vidne til, at han brugte besværgelsen på sig selv for allerførste gang. Hobart kravlede op på taget af den lokale kirke, og efter at have lavet adskillige taler og en opførsel af nationalsangen, hoppede han ud fra taget. På grund af besværgelsen svævede han i luften. Det lod til, at demonstrationen havde været en succes. Efter han havde brugt omtrent tre minutter på at svæve, blev tilskuerne dog utålmodige. De ville nemlig gerne se ham bevæge sig i luften. De begyndte derfor at buhe af ham.

Hobart prøvede at bevæge sig i luften ved at udføre voldsomme svømmebevægelser. Dette gjorde dog ingen forskel. Han troede fejlagtigt, at hans tøj gjorde ham tungere og forhindrede ham i at flyve. Derfor begyndte han at tage alt sit tøj af, hvilket fik ham til at falde ti fod (lidt mere end tre meter) mod jorden. Det havde nemlig været hans tøj, som havde holdt ham i luften. Hobart brækkede 16 knogler i sit fald. I 1544 fik han en bøde af Øverste Heksemester af Højmagiratet.

Ydmyget tog Hobart hjem. Det gik efterfølgende op for ham, at hans ny-opfundne besværgelse kunne få objekter til at svæve. Jo bedre en magikers evner var, jo længere tid kunne objektet svæve. Han fandt også ud af, at besværgelsen virkede på små dyr og børn. Disse havde dog ingen kontrol over deres besværgelser, når de var i luften.

Endnu engang annoncerede Hobart sine opdagelser. Denne gang samledes et endnu større publikum for at se ham demonstrere (i håb om at kunne grine af ham igen). Hobarts demonstration gik i første omgang langt bedre, end tidligere. Han viste nemlig andre, hvordan han nemt kunne få forskellige objekter til at svæve – alt fra små sten til fældede træer. Som finale havde Hobart planlagt at bruge besværgelsen mod Heksemesterens hat. I stedet fik Hobart den anden troldmands paryk til at svæve, hvilket afslørede troldmandens skallede hoved. Heksemesteren synes ikke dette var særlig sjovt, og han ville udfordre Hobart til en duel. Hobart brugte Wingardium Leviosa mod Heksemesteren kappe, så han ikke kunne se noget, mens Hobart stak af.

Vi hører om besværgelsen i
Harry Potter og De Vises Sten, hvor førsteårseleverne lærer om Wingardium Leviosa i Besværgelser. Hermione Granger er den første i klassen, der mestrer besværgelsen. Hun forsøger derefter at lære det til Ron Weasley, hvilket han bliver meget irriteret over. Senere bruger Ron besværgelsen til at besejre trolden, som professor Quirrell havde lukket ind på skolen (DVS 10).

Harry Potter og Flammernes Pokal. Her bruger Charlie og Bill Weasley begge besværgelsen for at få borde til at svæve og kæmpe mod hinanden (FP 5). Senere bruger Rita Rivejern den nonverbalt til at få stearinlys til at svæve i et kosteskab, mens hun interviewer Harry Potter (FP 18).

Harry Potter og Fønixordenen, hvor Lee Jordan bruger besværgelsen til at få Nifflere til at svæve ind i Dolora Nidkjærs kontor for at irritere hende. Rubeus Hagrid får senere skylden for dette (FO 31). Samme skoleår bruger femteårseleverne Wingardium Leviosa under U.G.L.-eksamen i Besværgelser (FO 31).  Senere benytter Harry den under slaget i Mysteriedepartementet i Hjernekammeret, hvor han bruger besværgelsen til at fjerne hjerner fra sig selv, som angreb ham (FO 36).

Harry Potter og Dødsregalierne, hvor Harry bruger også besværgelsen til at få sidevognen på Sirius Blacks motorcykel til at svæve, da den bliver adskilt fra motorcyklen under flugten fra dødsgardisterne (DR 4). Ron bruger også besværgelsen til at få en kvist til at svæve. Kvisten bruges til at trykke på det sted på Slagpoplen, der får den til at standse (DR 32).


Referencer
Harry Potter og De Vises Sten
Harry Potter og Flammernes Pokal
Harry Potter og Fønixordenen
Harry Potter og Dødsregalierne

Opdateret d. 13.10.2023

Andre besværgelser