Accio (hidkaldebesværgelse)

Informationer

Udtales: AH-kee-oh
Håndbevægelse: Før staven i en bue
Lys: Intet
Effekt: Hidkalder genstande
Type: Besværgelse

Ordet ”accio” er latin for "at indkalde, opfordre"

Accio, som også er kendt som hidkaldebesværgelsen, får en genstand til at flyve ind i armene på det individ der kaster besværgelsen. Den kan både benyttes på korte og længere afstande. Eksempelvis kan den bruges til at få en bog ned fra hylden, øverst oppe, men den kan også bruges, hvis du har glemt din kost, til en Quidditch træning. Den bliver dog sværere at bruge, jo længere afstanden er mellem kasteren og objektet. Meget tyder på, at du skal kende genstandens placering, for at kunne hidkalde den, med denne besværgelse. Besværgelsen kan ikke bruges på bygninger, såvel som levende organismer, udelukkende genstande. Derudover er det vigtigt, at brugeren af denne besværgelse tømmer sit hoved for alle tanker, på nær den genstand, man vil hidkalde. Ellers fungerer denne besværgelse ikke optimalt.

Sandsynligvis er det ikke muligt at hidkalde Horcruxer. Dette kan enten skyldes den stærke mørke magi, eller på grund af beskyttende besværgelser der bliver kastet over disse.

Der findes også en anti-hidkaldelses besværgelse, som blev kastet på de fleste magiske objekter solgt i det 20.- og 21 århundrede, for at undgå tyveri, med denne besværgelse. 

 

Denne besværgelse er en af de ældste kendte besværgelser i magiker historien.

Man udfører besværgelsen ved at føre sin stav i en bue. Udtalen er "AH-kee-oh" og der kommer intet lys.


Steder besværgelsen er blevet brugt:
Harry Potter og Flammernes Pokal (1994-1995):
I august måned, brugte fru Weasley flere hidkaldebesværgelser til at finde alt lige fra magiske objekter til slik, som Fred og George forsøgte at smugle ud af huset.

I November lærte Harry at bruge hidkaldebesværgelsen, under kyndig vejledning af Hermione Granger, for at kunne klare den første udfordring i Turneringen for Magisk Trekamp.
Den 24. november bruger han denne besværgelse til at hidkaldte sin Prestissimo for at kunne flyve forbi den Ungarske Takhale.

Senere brugte den falske professor Dunder en hidkaldebesværgelse for at få fat på Røverkortet, den aften hvor Harry løste det gyldne ægs ledetråd.

Sidste gang i denne bog brugte Harry accio til at hidkalde Flammernes Pokal, da han slap væk fra Voldemort og Dødsgardisterne.


Harry Potter og Fønixordenen (1995-1996):
Den 2. august forsøgte Harry at bruge denne besværgelse uden stav, for at hidkalde den stav, han havde fået slået ud af hænderne, af Dudley Dursley, under dementorangrebet i Littlewings. Dette mislykkedes dog.

Senere brugte Fred og George den da de flygtede fra Dolora Nidkjær.

Til sidst blev den brugt mange gange under kampen i Ministeriet For Magi af både den gode og den onde side.


Harry Potter og Halvblodsprinsen (1996-1997):
Den  1. september forsøgte Harry at benytte sig af accio non-verbalt og uden sin stav, for at hidkalde sin stav, efter han på Hogwarts ekspressen var blevet lammet af Draco Malfoy.

Den 18. juni brugte Hermione accio under slaget ved Mysteriedepartementet til at hente de stave, de fik slået ud af hænderne på dødsgardisterne. 

Dødsgardisterne forsøger ved samme lejlighed at få hidkaldt profetien, ud af Harrys hænder. Dog formår Harry at holde fast i den, blandt andet ved at kaste en skjoldbesværgelse.


Harry Potter og Dødsregalierne (1997-1998):
I juli benytter Hermione Granger accio til at hidkalde en bog om horcruxer på rektorkontoret på Hogwarts.

Den 30. juli bruger Harry denne besværgelse til at hidkalde Madam Rosmertas kost til Dumbledore og ham selv, så de kan flyve tilbage på Hogwarts.

Den 31. juli hidkalder han sine egne briller. Det er selvsamme dag, som hans fødselsdag.

Hermione forsøger at bruge accio på Salazar Slytherins medaljon på Grumsteds Plads 12, dog uden held.

Harry forsøger at benytte accio, på Salazar Slytherins medaljon, som hænger rundt om Dolores Nidkjær.

I december forsøger Harry at bruge accio på Godric Gryffindors sværd, som er begravet i den frosne sø. Dog uden held.

Den 24 december, forsøger Harry at hidkalde sin stav, efter den er blevet slået ud af hans hænder, under hans kamp med Nagini, i Godricdalen.

1. maj forsøgte Hermione at bruge accio i fornødenhedsrummet på Rowena Ravenclaws diadem.
Samme dag forsøgte Harry at hidkalde Helga Hufflepuffs pokal, i Bellatrix Lestranges bankboks, dog også uden held.

2. maj benyttede Lord Voldemort accio til at hidkalde Fordelingshatten.


Referencer:
Harry Potter og Flammernes Pokal.
Harry Potter og Fønixordenen.
Harry Potter og Halvblodsprinsen.
Harry Potter og Dødsregalierne.


Opdateret d. 30.03.2023

Andre besværgelser