Azkaban

Informationer

Beliggenhed: Nordsøen

Azkaban er en fæstning der ligger på en lille øde ø, i Nordsøen. I den magiske verden fungerer det som et troldmandsfængsel. Ved hjælp af forskellige besværgelser, kan Azkaban ikke ses af mugglere.
Azkaban blev bygget i 1500-tallet, men blev først brugt som et fængsel efter 1718. I 1730’erne eller 1740’erne blev der bygget en kirkegård bag fængslet. Der blev alle der døde i deres celle, begravet. De fleste af fangerne der døde, døde på grund af fortvivlelse da de mistede lysten til at leve.

 

Mange fanger mistede med tiden lysten til at leve, eller blev sindssyge i Azkaban. Dette skyldtes vagterne der bevogtede fængslet. Det var nemlig dementorer, der ville dræne de indsatte for liv, indtil man sygnede hen.

Azkaban er et af de eneste troldmandsfænglser man har hørt om.

Fangeflugter
Den første fangeflugt fra Azkaban skete i 1982 hvor Barty Ferm Jr. Blev smuglet ud af sin far. Dette fik de til at fungere ved hjælp af polyjucieeliksir. Barty Jr.’s mor tog polyjuiceeliksir for at komme til at ligne sin søn, på den måde byttede de plads uden at det kunne ses. Moren var allerede syg, så dementorerne kunne ikke mærke forskel på hende og Barty Ferm Jr. Et par måneder senere døde moren i fængslet og blev begravet der.
På Harry Potters tredje år skete den anden fangeflugt i Azkabans historie. Det var Sirius Black der stak af. Han havde siddet derinde i tolv år, og stak af for at få hævn over sin tidligere ven Peter Pettigrew. Sirius undslap ved at forvandle sig til sin animagus-form, en sort hund. Dementorerne har sværere ved at se dyr, og åbnede derfor hans celle for at se hvor han var, eller om han var død.
Da cellen blev åbnet, løb Sirius (i sin hundeskikkelse) ud og svømmede gennem Nordsøen.

Kendte indsatte:

  • Avery. Han blev sat ind efter kampen i mysteriedepartementet hvor han deltog på dødsgardisternes side
  • Sirius Black. Han blev sat ind under falsk anklage af at have myrdet Peter Pettigrew og 13 andre mugglere. Han fik livstid i Azkaban, men flygtede efter 12 år.
  • Barty Ferm Jr. Han fik livstid for at have tortureret Neville Longbottoms forældre. Han blev smuglet ud af sine forældre.
  • Barty Farm Jr.’s mor. Hun tog sin søns straf i stedet for ham selv. Efter få måneder døde hun i fængslet.
  • Percival Dumbledore. Han angreb en gruppe mugglere uden at kunne fortælle en gyldig grund til ministerieriet.
  • Rubeus Hagrid. Han blev sat ind under falsk anklage for at have gen-åbnet Hemmelighedernes Kammer, ministeriet mistænkte ham da han også var blevet falsk anklaget for at åbne kammeret første gang. Han blev løsladt da de fandt den rigtige gerningsmand.
  • Bellatrix Lestrange. Hun fik livstid efter at have totureret Neville Longbottoms forældre, og efter at have dræbt både mugglere og magikere. Hun undslap fængslet under en masseflugt.
  • Lucius Malfoy. Han blev sat ind efter at blive taget på dødsgardisternes side under kampen i mysteriedepartementet.
  • Mugglerfødte. Da Voldemort kom til magten, blev en masse mugglerfødte smidt i Azkaban på grund af deres blod.


Vi hører om Azkaban i:
Harry Potter og Hemmelighedernes kammer
Harry Potter og Fangen fra Azkaban
Harry Potter og Flammernes pokal
Harry Potter og Fønixordenen
Harry Potter og Halvblodsprinsen
Harry Potter og Dødregalierne
Harry Potter og Det Forbandede barn

Opdateret d. 20.07.2023

Se disse steder