Amortentia

Informationer

Farve: Et skær af perlemor
Effekt: Frembringer falsk kærlighed
Sværhedsgrad: Avanceret

Ingredienser:

Sandsynligvis:

  • Perlestøv
  • Askevindelæg
  • Rosentorne
  • Rosenblade
  • Pebermynte
  • Pulveriseret Månesten

Det vides dog ikke, men man må antage dette, da disse ingredienser ofte indgår i kærlighedseliksirer. Dog er det især sandsynligt at perlestøv indgår, eftersom kærlighedseliksirer ifølge Scorpius Malfoy altid indeholder perlestøv.

Navnet
Navnet ’Amortentia’ kommer af to latinske ord, hvoraf det ene er blevet bøjet. ’Amor’, som oversættes til ’kærlighed’ og ’Tentia’, der kommer af ordet ’Tempto’, som der direkte oversat til dansk enten betyder ’at ændre på’ eller ’at påvirke’. Derved kan man konkludere at navnet på eliksiren, beskriver dens virkning til perfektion.

Eliksiren
Amortentia kategoriseres som den allerstærkeste mest magtfulde kærlighedseliksir, i den magiske verden. Derudover er den også beskrevet som at have sværhedsgraden: Avanceret. Ligesom alle andre kærlighedseliksirer kan Amortentia ikke frembringe ægte kærlighed, men frembringer i stedet falsk kærlighed. Faktisk kan Amortentia kreerer den allerstærkeste form for falsk kærlighed. Indtageren af denne eliksir vil ende i en trancelignende tilstand, hvor personen nærmest vil være besat af den person, som brygger denne eliksir. Derfor kan man også tolke at, ligesom Polyjuice eliksir, kræver det noget DNA i selve eliksiren. Dette vides dog ikke. Under indflydelse af Amortentia, beskrives personen som værende relativ bleg og sygelig.

Effektens varighed er uvist, dog ved man fra Romeo Gåde Sr. og Merope Gaunt, at regelmæssig indtagelse for at bevarer virkningen er en nødvendighed, for ellers vil virkningen aftage og offeret vil genvinde deres egen frie vilje.

Amortentia har, som så mange andre eliksirer også sine egne personlige genkendelige træk, der gør det muligt at skelne denne fra andre eliksirer. Selve eliksiren har et smukt skær af perlemor, i sin overflade, der allerede der får den til at fremstå indbydende at se på. Eliksirens damp stiger op i elegante spiraler, hvilket blot sætter det det sidste præg på eliksirens ynde. Duften fra eliksiren er dog i særdeleshed et træk der adskiller Amortentia fra andre kærlighedseliksirer. Duften er nemlig individuel fra person til person. Duften vil altid være den eller de dufte som personen der dufter til eliksiren finder allermest attraktivt. Der kan selv forekomme dufte som endnu ikke kan kategoriseres hos personen, samt noget meget uventet.

Kendte Amortentia dufte fra personer:
Harry Potter: Sirup tærte, et kosteskafthåndtag og Ginny Weasleys hår.
Hermione Granger: Nyklippet græs, nyt pergament og Ron Weasleys hår.

Vi møder eliksiren i:
Harry Potter og Halvblodsprinsen, hvor Horatio Schnobbevoms sjette årgang skal stifte bekendtskab med denne eliksir. Det er også her vi hører Harry Potter og Hermione Grangers dufte. Dog tror Harry først at det han dufter, som er Ginny Weasleys hår, stammede fra Vindelhuset. Senere erkendte han over for sig selv, at dette var Ginny Weasleys hår. 

Vi får ikke nævnt i bøgerne at Hermione kan dufte Rons hår, men dette afslører J.K Rowling senere hen i et interview.


Referencer:
Harry Potter og Halvblodsprinsen
Harry Potter og Det Forbandede Barn

Opdateret d. 23.03.2023

Se disse eliksirer