togIR5T.png
 
Kære alle!
Velkommen til SoMe-teamets helt nye mini-serie ’Bagom Wopperen’. Som nogle måske allerede har regnet ud, kommer denne serie til at handle om alt det som foregår bag skærmen. Her på World of Potter har vi nemlig en masse forskellige jobs, som kræver at man f.eks. retter nogle lektier, skriver artikler eller finder på ideer til fester mm. Det kan dog være svært at forestille sig helt præcist hvad der sker bag skærmen og hvordan det hele fungerer. Måske har du undret dig over, hvordan journalisterne kommer på ideer til artikler? Eller måske er det dig en gåde, hvordan hjælpelærerne er så gode til at hjælpe med at besvare dine spørgsmål? I så fald vil du her i serien (forhåbentligt) kunne få svar på nogle af de spørgsmål.

I dag skal det handle om journalisterne. Her på World of Potter har vi henholdsvis Profettidende og Ordkløveren, hvor hver avis har en redaktør og nogle fantastiske journalister. Så lad os høre lidt om hvordan deres arbejde fungerer!
 
page-divider.png

Alberte Dean fortæller lidt om, hvordan hendes arbejdsproces er: ”Når jeg skriver en artikel, skriver jeg først stikord som ”Muggler, Ministeriet for Magi” osv. Derefter begynder jeg at tænke over, hvad jeg specifikt vil have den skal handle om samt hvem jeg vil interviewe, og hvad jeg vil spørge dem om. Jeg vil til sidst begynde at skrive artiklen og derefter sende den ind til min chef”.

De to journalister Charles Fournier og Clementine Lievramont har derimod en lidt anden arbejdsproces. ”Min arbejdsproces er meget struktureret, og foregår ofte ved at jeg sætter mig ned og skriver artiklen i et øjeblik, hvor jeg er inspireret til at gøre det. Jeg starter med at skrive selve brødteksten, gemmer underrubrikken til sidst og laver overskriften når der lige er en der passer. Det påvirkes også af artikeltypen jeg skriver, men normalt er det bare den mest slavisk, strukturerede måde jeg går efter. Så læser jeg altid korrektur mindst 4-5 gange inden den indsendes, og har ofte skrevet dem et par dage før den skal afleveres. Så har jeg muligheden for at kunne lægge den væk og komme tilbage senere” forklarer Charles.
Clementine forklarer at hun dog ikke har en lige så struktureret proces: ”Generelt holder jeg mig ikke til den store struktur, og finder det sjovest at tage det som det kommer. Selvfølgelig skaber jeg mig altid et overblik over, hvad der skal skrives, og kan i mange tilfælde også godt finde på at have et par retningslinjer på et papir ved siden af, over ting artiklen skal gå over. Ellers virker det bedst for mig, at til tider skrive underrubrikken først, hvis jeg pludselig får en idé til den, eller starte med at komme op med en titel, som jeg derefter skriver ud fra, hvis det er hvad der virker bedst for mig den dag”.

Arbejdsprocesserne er altså meget forskellige afhængigt af hvem man er og hvad man føler er det rigtige for en selv. Så kan man måske undre sig over, hvad man gør, hvis man lige pludselig ikke har flere ideer til artikler.
Denne problemstilling har Tim Ashton et svar på: ”Som udgangspunkt gør jeg mit bedste for at have en liste af artikel ideer. Hvis jeg ser noget sjovt i de rigtige nyheder, eller ude i den virkelige verden går det hurtigt lige at få griflet dem ned på telefonen – så har jeg altid et mindre idébibliotek på mig! Ellers så går det bare ud på at surfe lidt rundt på WoP såvel som diverse nyhedshjemmesider – kan man ikke finde noget i informationen så kan man formenligt i chatten!

Også Alberte Dean har en løsning. ”For det første læser jeg tidligere artikler og blogindlæg for at finde inspiration. Hvis jeg ikke har skrevet en artikel og løber tør for tid, har jeg en af mine 5 reserve artikler som jeg sender ind”.

Redaktør for Ordkløveren, Amaryllis Forrest, fortæller lidt om hvordan hun ofte oplever at hendes journalister kommer med helt vilde og kreative ideer. ”Det gør jobbet til en fornøjelse, når man kan læse at ens journalister virkelig har lagt arbejde og kreativitet i deres artikel. Jeg bliver ofte overrasket over lige netop denne kreativitet, jeg synes det er fantastisk at de kan blive ved med at finde på nye artikel ideer, der hver især er imponerende” siger hun.

En artikel handler dog ikke kun om indhold, men også om layout. Redaktør for Profettiende, Anthony Ranchett, fortæller om deres layout: ”Basis af layoutet for artiklerne har været Profettidendes layout i flere år nu. Den fik en ny overskrift omkring ved år 3 her på WoP og har sidenhen været det faste. Det er sjældent vi piller ved det, fordi vi forsøger at ramme det klassiske avislayout, samtidig med at det skal være nemt og tilgængeligt for alle at læse. Til gengæld er der plads til at eksperimentere lidt mere i Alt For Heksene layoutet. Men formen følger altid indholdet, som naturligvis altid kommer først!

Til slut fortæller Tim lidt om hvad han synes er det sjoveste ved at være journalist. ”Den kreative frihed er virkelig noget jeg værdsætter. Det er en sjov måde at få holdt min skrivning ved lige, og samtidig dykke ned i Harry Potter universet som vi jo alle har så kær. Det der med at få givet sin fantasi frie tøjler i ny og næ, er noget jeg tror vi alle kan have godt af”.

Jobbet som journalist indeholder altså en masse kreativitet, fantasi og skrivning. Jeg håber meget at indlægget her har givet et bedre indblik i jobbet bag skærmen. Personligt har jeg i hvert fald nydt at lære lidt mere om det der sker bag wopperen – det håber jeg også at I har!
page-divider.png
irVyfuA.png
Hvis du sidder med et spørgsmål (eller flere) omkring jobbet som journalist, så er det bare at sende en ugle til enten Anthony Ranchett eller Amaryllis Forrest!