Basilisk

Informationer

Klassifikation: XXXXX
Findes: Originalt Grækenland, men er nu at finde verden over
Farve: Grøn
Øjenfarve: Gul
Ligner: En kæmpe slange
Evner: Et dødeligt syn der kan dræbe eller forstene, samt giftige tænder.

Basilisken (også kendt som Slangernes Konge) er en kæmpemæssig grøn slange, der kan blive op til 16 m. lang. Hannerne har en rød fjerbusk på hovedet, og skællene på kroppen er lige så tykke som dem på en drage, hvilket kan aflede enhver besværgelse, der måtte blive kastet på væsnet. Tænderne er lange og så giftige, at de kan dræbe et enkelt menneske på få minutter. Den eneste kur mod giften er fønixtårer. Giften har også langvarig effekt og kan stadig benyttes helt op til over fem år, efter væsnet er dødt. Giften kan også tilintetgøre objekter i en sådan grad, at de ikke kan repareres, heriblandt Horcruxer.
Basilisken er måske mest kendt for sit dødsensfarlige gyldne blik, der kan slå én ihjel, hvis man kigger direkte ind i det. Ser man derimod basilisken i øjnene f.eks. via en refleksion, så vil man blot blive forstenet. Forsteningen vil dog være så kraftig, at den kun kan ophæves af Mandrakeliksiren.
Basilisker kan leve i op til flere hundrede år, det ældste eksemplar menes at have levet i over 900 år. Dog levede Salazar Slytherins basilisk i cirka 1000 år, ved at bruge Slangehvisken til at ligge væsnet i dyb søvn, og forhindre den i at ældes. Ligesom alle andre slanger taber basilisken også sin ham, når den vokser.
Herpo Den Hæslige siges at være den første mørke magiker, der avlede en basilisk. Det skete i Grækenland, da han gjorde det ved at udruge et hønseæg under en tudse, hvilket resulterede i det væsen, vi i dag kender som basilisken. Siden middelalderen har det været ulovligt at avle disse væsner. De er kendte troldmandsdræbere, hvilket skyldes deres høje klassificering. En magiker, med evnen som slangehvisker, kan være i stand til at kontrollere væsnet, men det afhænger af forholdet mellem væsnet og magikeren.
En basilisk lever af alle former for pattedyr, fugle og krybdyr, men det er ukendt, hvor meget de spiser af gangen, og hvor meget, der kan holde dem i live. Basilisken i Hemmelighedernes Kammer overlevede på rotter, så der skal måske ikke så meget til. Basilisken er edderkoppernes værste fjende. Edderkoppen frygter slangen og flygter så snart de mærker den i nærheden. Det eneste væsen i den magiske verden, der kan true en basilisk, er en galende hane. Fønixer er de eneste væsner, der er immune over for en basilisks dræberblik.
Salazar Slytherin gemte en basilisk i Hemmelighedernes Kammer under sin tid på Hogwarts, så den en dag kunne udrydde skolen for det ”beskidte blod.” Det skulle kun være Slytherins efterkommere, der kunne kontrollere slangen, da de har arvet Slytherins evne som slangehvisker. Dette forklarer, hvordan Romeo Gåde Jr. kunne kontrollere basilisken, men ikke Harry Potter, der også besad evnen til slangehvisken.

Historie:
I Harry Potter og Hemmelighedernes Kammer møder vi for første gang en basilisk. Under bogens handling transporterede basilisken i Hemmelighedernes Kammer sig igennem skolen via rørsystemet, og på den måde fik den forstenet nogle af skolens beboere. Madam Norris, Argus Filchs kat, blev forstenet efter at have set basilisken i øjnene via vandpytterne på gulvet. Colin Creevey blev forstenet ved at se basilisken gennem sit kamera. Justin Finch-Fletchley blev forstenet ved at se igennem spøgelset Næsten Hovedløse Nick. Nick, der allerede var død og befandt sig i spøgelsesform, blev også forstenet, selvom han så basilisken i øjnene. Til sidst blev Hermione Granger forstenet ved at se væsnet i øjnene via et spejl.
Basilisken kunne tilsyneladende finde dets ofre, mugglerfødte, ved at lugte efter deres blod.
Vi møder også i denne bog det eneste velkendte offer for basiliskens dræberblik, Hulkende Hulda.
Under Harry Potters kamp med Romeo Gåde Jr. formåede han at dræbe basilisken vha. Gryfffindors sværd, men ikke uden at blive spiddet af en basilisktand. Med Fawkes' hjælp, Dumbledores fønix, overlevede Harry og var i stand til at destruere Voldemorts første horcrux, dagbogen, vha. en basilisktand.

I Harry Potter og Dødsregalierne tog Ron Weasley og Hermione Granger ned i Hemmelighedernes Kammer igen for at lede efter basilisktænder, de kunne bruge til ødelæggelsen af Voldemorts horcruxer. Her lå basiliskens skelet stadig, og dens gift var stadig effektiv og en stor hjælp i kampen mod Mørkets Herre.

Referencer:
Harry Potter og Hemmelighedernes Kammer
Harry Potter og Fangen fra Azkaban
Harry Potter og Flammernes Pokal
Harry Potter og Føniksordenen
Harry Potter og Halvblodsprinsen
Harry Potter og Dødsregalierne (Part 1 og 2)
Fantastiske Skabninger og Hvor De Findes

Oprettet d. 18.10.2023

Udfør disse væsner